Conştient sau nu, în contextul în care avocaţii au fost afectaţi serios, cel puţin la nivel psihic dar şi material de starea de urgenţă din perioada martie-mai 2020 şi de tot ce a urmat, s-au adunat foarte multe frustrări şi, probabil, diverse deviaţii comportamentale de care mulţi dintre noi nici nu ne dăm seama.
De anul trecut, întreaga planetă se confruntă şi cu efectele intervenţiei ruse în Ucraina dar şi cu efectele sancţiunilor impuse acesteia.
În acest context, vrem-nu vrem, am fost şi suntem chiar noi, avocaţii constănţeni, afectaţi. În special în plan psihic, având în vedere că suntem atât de aproape de război şi de Rusia.
Deşi ar părea că nu există nicio legătură între cele de mai sus şi ceea ce gândim, cred cu tărie totuşi, că toate acestea nu trebuie să ne afecteze conştiinţa cu privire votul pe care suntem chemaţi să-l acordăm sâmbătă, 25.03.2023, colegilor noştri care candidează pentru funcţia de decan sau de consilier/delegat etc.
Mai cred că ar trebui să fim reprezentaţi de un decan şi de nişte consilieri care să îndeplinească două cerinţe esenţiale dar mai ales obligatorii: să aibă o pregătire profesională deosebită şi o reputaţie neştirbită.
Ce înseamnă pregătire deosebită şi reputaţie neştirbită?
Evident că este relativ dar putem aprecia, mai ales în conştiinţă, că nu poţi să ai o pregătire profesională deosebită câtă vreme toţi colegii ştiu ce aberaţii debitezi în scris dar şi oral. La fel, când inclusiv procurorii dar mai ales judecătorii observă asta şi chiar îţi atrag atenţia în şedinţă publică despre ce debitezi, mai ai o pregătire profesională deosebită? Pregătirea profesională deosebită nu trebuie confundată cu multe dosare sau prezenţă constantă la poliţie/parchet/instanţă.
Tot în această cheie, faptul că ai pile, cunoştinţe şi relaţii, eşti combinator cunoscut de breaslă, nu înseamnă că ai o reputaţie neştirbită, dimpotrivă!
Există cel puţin un consilier actual şi candidat, veşnic consilier ca ocupaţie profesională principală, care nu îndeplineşte aceste condiţii elementare, în special cea privind pregătirea profesională deosebită.
Întrebarea esenţială pe care ar trebui să ne-o punem este dacă ne dorim să păstrăm dar mai ales să adăugăm în consiliu astfel de persoane sau vrem consilieri care sunt adevăraţi profesionişti ai dreptului, care cunosc şi folosesc corect limba română şi au coloană vertebrală?
Sâmbătă, 25.03.2023 este Adunarea Generală Ordinară dar şi Electivă, urmată de vot, la Baroul Constanţa. Îndemn toţi colegii avocaţi care îşi doresc un consiliu de profesionişti iar nu de circari, la următoarele:
- în primul rând, nu lăsaţi Adunarea Generală să se transforme într-o cocină şi mai ales în loc de campanie electorală, fix în ziua votului…
- votaţi-i pe cei care îi doriţi, nu vă lăsaţi manipulaţi de petarde, pancarte, slogane şi combinatori! Avocatura nu este despre cine urlă mai tare!
- suntem unii dintre cei mai prezenţi şi conectaţi oameni la realitate, nu vă lăsaţi deconectaţi de la realitate şi de la valoarea adevărată a unor candidaţi!
- prezentaţi-vă la vot, simplul argument că „oricum iese Filişan fără probleme” nu este suficient!
Ca şi acum patru ani, am plătit din banii mei postarea de pe facebook, tocmai în ideea de a ajunge la cât mai mulţi avocaţi, cărora doresc să le trezesc conştiinţa şi mintea ageră.
Ca şi acum patru ani, vă aduc aminte că nu am candidat şi nu candidez nicăieri pentru nicio funcţie privată sau publică.
Cred cu tărie că cea mai de preţ libertate fundamentală a individului este libertatea de conştiinţă.