8 mart. 2019

DEMAGOGIA ŞI JOCURILE DE CULISE. BUNA-CREDINŢĂ ŞI TRANSPARENŢA.

Demagogia şi jocurile de culise din „campania electorală” pentru funcţiile de conducere din Baroul Constanţa şi U.N.B.R. au ajuns la un nivel care denotă ceea ce se întâmplă de fapt în societatea noastră şi în politică. S-a ajuns la propagandă şi antipropagandă falsă, specifică formaţiunilor politice, în special celor extremiste.

Toate promisiunile electorale posibile şi imposibile, telefoane, mesaje şi articole de „presă”, activarea motivelor naţionaliste şi populiste, exact ca în politica „mare”, mulate pe fondul unei neimplicări reale în problemele concrete şi stringente ale avocaturii constănţene, îmi întăresc încă o dată convingerea că inteligenţa avocaţilor constănţeni este subestimată.

Totuşi, am convingerea că avocaţii sunt mai inteligenţi decât se crede. Nu mai puţin adevărat este că majoritatea avocaţilor constănţeni sunt dezamăgiţi de (ne)implicarea Baroului Constanţa în problemele concrete ale profesiei. Pe cei mai mulţi nu îi mai interesează cine candidează, pentru că, exact ca-n politică, până la urmă „toţi sunt la fel”. Şi la urmă ies tot ei! Exact ca în politică, pentru că în realitate despre asta vorbim – despre politică – votul este esenţial. Nu votezi, nu contezi! Absenţa de la vot, votul dezinteresat, votul interesat pentru avantaje închipuite sau neînchipuite, toate acestea produc conducătorii pe care nu îi vrem dar pe care îi avem.

Niciunul dintre candidaţii pentru funcţia de decan al Baroului Constanţa nu satisface exigenţele profesionale pe care conştiinţa mi le dictează. Cu toate acestea, voi vota pe 30 martie 2019. Voi căuta în candidaţi buna-credinţă, echilibrul, transparenţa, integritatea, profesionalismul, dăruirea reală pentru cauzele avocaturii şi curajul.

Astfel, îndemnul meu direct către toţi colegii din Baroul Constanţa este ca în data de 30 martie 2019 să se prezinte la Adunarea Electivă a Baroului Constanţa şi să îşi exercite dreptul de vot, în baza inteligenţei care îi caracterizează, pornind de la informaţiile pe care ei înşişi le cunosc, exact aşa cum le dictează conştiinţa. Nu-mi permit să sugerez sau să îndemn la votarea unui anumit candidat, deoarece cred cu tărie în liberul arbitru al individului în general şi al avocatului în special.

Fac acest apel la vot deoarece încă îmi pasă de profesia asta, aşa cum mi-a păsat şi nu mi-a fost teamă să o arăt în publicul larg în 2009, 2011 sau 2012. Mi-a mai păsat de problemele colegilor avocaţi şi prin oferirea dezinteresată de sfaturi în materia taxei auto, prin crearea dezinteresată în anul 2010 a grupului de facebook „Baroul Constanţa” (părăsit ulterior de două ori) sau prin însuşirea şi semnarea sesizării împotriva judecătorului Bogdan Dumitru (preşedintele secţiei penale a Judecătoriei Constanţa) din cauza derapajelor publice pe care acestea le-a avut faţă de profesia de avocat, anterior dezvăluirii atitudinii acestuia în mediul online.

Nu am candidat şi nu candidez nicăieri la nicio funcţie privată sau publică. Nici în 2019, nici în 2020. Nu am fost niciodată membru al unui partid politic şi nu mă voi înrola în vreunul. Nu sunt comunist, nu sunt securist, nu sunt nazist. Cred cu tărie că cea mai de preţ libertate fundamentală a individului este libertatea de conştiinţă.

Postarea pe facebook este plătită de mine, tocmai în ideea de a ajunge la cât mai mulţi avocaţi, cărora doresc să le trezesc conştiinţa şi mintea ageră.

UPDATE: exercitarea efectivă a dreptului de vot se va putea face sâmbătă, 30.03.2019, cel mai probabil după ora 13:00, în sediul Baroului Constanţa.

No comments yet.

Leave a Comment