14 apr. 2015

CJUE DECLARĂ CA FIIND DISCRIMINATORIE LEGEA NR. 9/2012 ÎN VARIANTA NESUSPENDATĂ (TAXA PENTRU EMISIILE POLUANTE)

Azi, 14.04.2015, soluţionând cauza Manea, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a statuat că este comunitară prelevarea unei taxe speciale aplicată cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul, taxă aplicată atât autovehiculelor de ocazie din afara României cât şi celor de ocazie de pe teritoriul României pentru care nu s-a plătit vreuna din variantele vechi ale acestei taxe. Practic, CJUE reia ideea că statele membre sunt libere să îşi stabilească propriile reglementări fiscale câtă vreme acestea nu contravin dispoziţiilor comunitare.

Mai important este că, în egală măsură, CJUE a statuat că este necomunitară dispoziţia naţională prin care în contextul reglementării de mai sus, autovehiculele de ocazie de pe teritoriul României pentru care s-a achitat vreuna din variantele vechi ale taxei, sunt scutite la plata taxei noi.

Este, în esenţă, ceea ce s-a tot susţinut de către reclamanţi în acţiunile în justiţia română. Este, cu siguranţă, soluţia care se va da şi în problema timbrului de mediu care, sub aspect juridic, este identică.

A se lectura în special paragrafele 48 şi 50.

Colegilor judecători şi avocaţi le dorim succes, putere de muncă şi viziune europeană!

No comments yet.

Leave a Comment